Ferie for deltidsansatte


Ferieloven fastlår at alle arbeidstakere skal ha full ferie, som etter ferieloven er 25 virkedager. Uavhengig av hvilken stillingsprosent man har. Det er i grunn ikke spesifisert noe særskilt om ferieavvikling for deltidsansatte.

Men det som er viktig å være oppmerksom på er at ferieloven ikke bare gir rett til å ta ferie på arbeidsdager, men alle virkedager innenfor det antallet uker den ansatte skal ha ferie. Hvis det viser seg at fridager faller innenfor ferien, så regnes disse dagene også som feriedager. 

En uke ferie blir 5 feriedager, uavhengig av hvor mange dager vedkommende skulle ha jobbet denne uken pga. gradert sykemelding, deltidsstilling eller ulønnet permisjon.

 

Eksempel på hvordan en ferieuke på en deltidsansatt kan se ut:

(planlagt man, ons, fre, mens ferien er registrert alle ukedager man-fre)

 

 

Alternativt

Det som også er en utbredt praksis (men som ikke er en del av ferielovens regelverk) er at du legger inn antall tilgjengelig feriedager - som tilsvarer stillingsprosenten. Jobber man eksempelvis 80% stilling så vil dette tilsvare 20 feriedager. Dette kan du legge inn i ansattkortet og dermed kun registrere ferie på de arbeidsdagene som er satt opp på den ansatte.
Dette vil ikke fungere for ansatte som jobber turnus med svært ulike uker.


Eksempel på hvordan en ferieuke på en deltidsansatt kan se ut (med redusert antall feriedager):

(planlagt man, ons, fre, ferien er registrert kun på arbeidsdager (man, ons, fre).