Ansatte har rett til ferie, men ansatte som ikke har opptjent nok feriepenger kan også la være å ta ut all ferien. Dersom det er opptjent nok feriepenger skal det tas ut ferie.

 

Nyansatte med fastlønn


Om det er nyansatte i bedriften, som ikke har opptjent feriepenger, skal lønn reduseres for feriedagene som tas ut. Det er vanligvis to måter å gjøre dette på:


1 - Den ansatte skal ta ut alle sine feriedager: 

Bedriften betaler ut vanlig månedslønn for alle månedene unntatt den måneden de betaler ut feriepenger, vanligst i juni. Den nyansatte vil denne mnd. ikke motta lønn eller feriepenger. Ferie tas ut når det måtte passe for ansatt og bedrift ila. året, og den nyansatte mottar fast månedslønn også for disse månedene. Ferietrekket gjøres altså i "feriepengemåneden" som for resten av de ansatte.


2 - Den ansatte skal ta ut noen feriedager, men ikke nødvendigvis alle: 

Bedriften betaler ut månedslønn til den ansatte alle måneder gjennom året, men foretar trekk i lønn for de dagene det faktisk tas ut ferie. Det betyr at dersom den ansatte tar ut 5 dager ferie i februar, reduseres fastlønnen denne mnd. med lønn for 5 dager. 


I begge disse tilfellene trengs en egen arbeidstype som er registrert som ferie, og som teller på feriedagsoversikten, samt en egen lønnsart som fører til trekk i lønn.

I menyen til høyre finner du informasjon om hvordan du oppretter arbeidstype og lønnsart.



Ta kontakt med oss dersom du ønsker at vi skal se på dette sammen med deg, eller hjelpe med å sette opp arbeidstype og lønnsart for ferie med trekk.