Arbeidsmiljøloven gjelder som hovedregel for alle som ansatt hos en arbeidsgiver, tariffavtaler kan dog inneholde avvikende bestemmelser. De virksomhetene som er bundet av en tariffavtale må følge denne/disse. Reglene i arbeidsmiljølovens kapittel 10 som omhandler arbeidstid gjelder alle ansatte unntatt arbeidstakere med ledende eller særlige uavhengig stillinger.
I denne artikkelen trekker vi fram noen hovedpunkter fra paragrafene i arbeidsmiljølovens kapittel 10 som omhandler Arbeidstid og ser på hvordan vi kan dekke dette kapittelet med Tidsbanken.
I Tidsbanken registreres arbeidstid ved at ansatte stempler seg inn og ut av arbeid. Det er også standard funksjonalitet for å trekke ut pauser i løpet av dagen, samt automatisk klipping og justering av klokkeslett for å enklere klarer å skille arbeidsfri fra arbeidstid. Et eksempel på situasjon hvor justering blir benyttet vil være hvis ansatte registreres seg inn på arbeid før de går i garderoben å gjør seg klar til arbeid - arbeidstakeren er da stemplet inn før man står til arbeidsgivers disposisjon og registrert tid består da av både arbeidsfri og arbeidstid.
Les mer om:
I Tidsbanken finnes det flere måter å tilfredsstille denne paragrafen på avhengig av hvilket ledd av lovteksten man ser på. Hvis vi setter fokus på tredje ledd som omhandler fleksibel arbeidstid så kan dette for eksempel løses med en automatisk fleksitidskonto (tidskonto), men løsninger som gjennomsnittsberegning av arbeidstid kan også være gode løsninger. Det er også enkelt å både opprette og vedlikeholde både kollektive og individuelt tilpassede arbeidstidsordninger.
Ler mer om:
I Tidsbanken kan man enkelt lage vaktlister for alle ansatte, uavhengig om dette er fast ansatte, deltidsansatte eller ekstrahjelper. Vaktlistene i Tidsbanken kan i tillegg til lovpålagt informasjon som dato og tidspunkt også inneholde detaljer som rolle og funksjon, lokasjon, med mer. Alle arbeidstakere vil til en hver tid ha tilgang til vaktlisten (arbeidsplanen) via sin mobiltelefon. Dette gjør det langt enklere å tilfredsstille kravet til at de ansatte skal ha tilgjengelig vaktliste senest 2 uker før iverksettelse. I tillegg til å dekke lovkravene i paragrafen er en av merverdiene ved å benytte vaktlisten at man får full oversikt over planlagte/prognostiserte lønnskostnader og timeforbruk samt en enklere ferieplanlegging.
Les mer om:
I Tidsbanken er det flere måter å hensynta denne paragrafen på. Først og fremst vil man få oversikt og hjelp i forbindelse med planlegging av ansattes arbeidsplan slik at man i planleggingen er sikker på at man er innenfor de rammene som er gitt i forbindelse med alminnelig arbeidstid. Når ansatte arbeider så vil Tidsbanken automatisk kunne skille alminnelig arbeidstid og overtid basert på det reglesettet som gjelder for den gitte virksomhet eller arbeidsform. Det finnes gode løsninger for registrering av beredskapsvakter/hjemmevakter som sikrer at ansatte blir lønnet i henhold til avtale samtidig som man ivaretar lovkravet om faktoren på 1/7. Rapportering av alminnelig arbeidstid er enkelt da det finnes flere rapporter som viser både arbeidet tid fordelt på alminnelig arbeidstid og overtid både i henhold til lovkravet og den enkelts arbeids- og lønnsavtale.
Les mer om:
I Tidsbanken kan gjennomsnittsberegning gjennomføres på forskjellige måter. Man kan benytte en fleksitidsløsning eller man kan benytte gjennomsnittsberegning av overtid (periode basert overtid).
Les mer om:
I Tidsbanken er det flere alternative automatiske løsninger når det gjelde både mertid og overtid. Systemet kan enkelt skille på mertid og frivillig eller pålagt overtid og lønne arbeidstakere i henhold til gjeldene regelverk. Det finnes også forskjellige løsninger når det gjelde avlønning, overtidsarbeid kan lønnes både som erstattende overtid (150% og 200% lønn) eller som grunnlønn pluss overtidstillegg. Overtid kan gis daglig og ukentlig i tillegg til å kunne gjennomsnittsberegnes slik som loven åpner opp for, for eksempel over åtte uker som beskrevet i § 10-6. åttende ledd.
Les mer om
I Tidsbanken vil du til enhver tid ha oversikt over arbeidstid i tillegg til planlagt arbeidstid og fravær. Arbeidstiden er det ansatte selv om enkelt registrere i form av stempling eller manuell registrering. Det finnes utallige rapporteringsmuligheter rundt arbeidstid med valgfritt detaljnivå, og samtlige rapporter kan enkelt eksporteres til PDF, Microsoft Word og Microsoft Excel. I tillegg til at du som arbeidsgiver til enhver tid har oversikt over arbeidstid, vil også den enkelte arbeidstaker også alltid ha oversikt over sin egen arbeidstid, i tillegg til planlagt arbeidstid og fravær.
Les mer om:
I Tidsbanken vil du til enhver tid ha oversikt over hvor mye ansatte er planlagt til arbeid og hvor mye som er arbeidet og dermed også ha full oversikt over daglig og ukentlig arbeidsfri.
Ler mer om:
I Tidsbanken kan det settes opp automatisk pausetrekk slik at man enkelt kan skille pausetid fra arbeidstid. Autoimatisk pausetrekk kan enten blir gjennomført på gitte tidspunkt eller hvis arbeidstiden overstiger et gitt antall timer. Det er i tillegg mulig å la ansatte stemple pause, i praksis betyr dette at reell pausetid registreres i det tidsrommet hvor pausen avvikles.
Les mer om:
Pausetrekk her
Stempling til pause her
Tidsbanken er Norges beste og mest fleksible timeregistreringssystem. Systemet gjør det enkelt for deg å håndtere lovkravene i arbeidsmiljøloven. I tillegg til at bedriften sparer masse administrasjonstid og ikke minst lønnskostnader.
Er du ikke allerede bruker av Tidsbanken, ta gjerne kontakt med oss for en prat om hvordan vi kan hjelpe deres virksomhet i arbeidet. Ring oss på 55 27 37 00 eller ta bruk vårt kontaktskjema hvis du ønsker en demonstrasjon av systemet.