Denne artikkelen forklarer hva spørsmål ved mertid er, og hvordan det ser ut for den ansatte og leder.


Spørsmål ved mertid

Spørsmål ved mertid tar utgangspunkt i at den ansatte selv skal kunne bestemme hva de ønsker å gjøre med mertiden sin.

I praksis betyr dette at de ansatte selv blir bedt om å ta stilling til hva de ønsker å gjøre med mertiden hvis de har jobbet mer enn forventet tid en gitt dag. Basert på hva de svarer vil tiden føres mot den lønnsarten som er satt opp til det gitte valget. 


Når du har aktivert spørsmål ved mertid kan det se slik ut for de ansatte når de stempler ut: 


I timelisten vil timelinjen bli splittet i to eller flere hvis det blir valgt overtid eller tidskonto - timelinjen vil også få en bakgrunnsfarge som indikerer om dette er overtid eller plusstid/tidskonto. Hvis det velges normaltid vil ikke timelinjen splittes.

Eksempel dersom den ansatte velger overtid:


Ved å klikke på informasjonstegnet på hovedtimelinjen vil du som leder kunne se om den ansatte har tatt stilling til mertidsvalget, og eventuelt hva vedkommende har valgt.



Den ansatte vil kun bli spurt om mertiden en gang pr dag.

Eksempel: Per jobber fra 08:00, når han bytter klokken 17:00 tar Per stilling til at mertiden (tiden etter 16:00) skal føres som overtid. Dette valget vil da gjelde for samtlige bytter/stemplinger fram til han går hjem for dagen og stempler ut klokken 21:00. Per har dermed fått 7,5 timer normaltid (08:00-16:00) og 5 timer overtid (16:00-21:00).



Som leder kan du enkelt endre den ansattes valg ved å endre lønnsarten i Timelisten. 
Hvis en ansatt for eksempel har valgt Overtid, men det skulle vært Plusstid kan du endre lønnsarten til plusstid, og tiden blir dermed ført mot tidskonto framfor å bli utbetalt som overtid.